Розмір шрифту
-+
Колір сайту
Зображення
OnOff
хШановні жителі громади! З метою вивчення побажань жителів Олешківської міської територіальної громади просимо Вас взяти участь у дослідженні на платформі електронної демократії. Натисніть тут щоб пройти опитування.


При скороченні декретної відпустки розмір допомоги по вагітності та пологах перераховується



При скороченні декретної відпустки розмір допомоги по вагітності та пологах перераховується


            За оперативними даними упродовж січня – квітня 2021 року Олешківське  відділення профінансувало близько 1,3 млн. грн. допомоги по вагітності та пологах для 60 жінок. 

 Кожна працююча жінка, яка готується стати матір’ю, отримує від Фонду соціального страхування України допомогу по вагітності та пологах.

         Ця виплата здійснюється Фондом           у розмірі 100% середнього заробітку особи за кожен день фактичного перебування у декретній відпустці. У загальних випадках така відпустка триває 126 календарних днів – 70 днів до передбачуваного дня пологів і  56 днів після пологів. Відповідний листок непрацездатності видається з 30 тижнів вагітності.

          Водночас, працівниця має право самостійно прийняти рішення щодо дати виходу у відпустку по вагітності та пологах, яка може не співпадати із датою видачі лікарняного. У такому випадку матеріальне забезпечення від Фонду надається за кожен день фактичного перебування жінки у відпустці, а не за час тривалості листка непрацездатності.

          Сума допомоги по вагітності та пологах обчислюється шляхом множення суми середньоденної  заробітної плати на кількість днів перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

          При цьому, тривалість страхового стажу не впливає на розмір допомоги. Виключенням є особи, які упродовж 12 місяців перед настанням страхового випадку мали стаж менше 6 місяців – розмір допомоги для них розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

         Також за рахунок коштів Фонду соціального страхування України додатково до основного оплачується листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, якщо в особи народжується двоє та більше малюків, виникають ускладнення під час пологів чи в післяпологовому періоді, або в разі передчасних пологів.







Читайте також:
22.03.24 ВЕСНЯНА ХАНДРА: ЯК ПІДТРИМАТИ СЕБЕ?

19.03.24 Народжені захищати: 10 фактів про Нацгвардію

19.03.24 Купуй УКРАЇНСЬКЕ!

19.03.24 Запрошуємо взяти участь у художньому конкурсі на визначення кращого ескізного проєкту в’їзного

19.03.24 ПРИЄДНУЙСЯ ДО ЛАВ ПРИКОРДОННИКІВ!

12.03.24 Як не ранити людину з травмою обличчя...

09.03.24 210 років від дня народження Великого Кобзаря - Тараса Григоровича Шевченка

06.03.24 Хочу подякувати військовому. Як це зробити?

05.03.24 Держкомтелерадіо з 1 березня по 1 травня 2024 року оголошує прийом публіцистичних творів на

28.02.24 Проведено засідання комісії з питань захисту прав дитини Олешківської міської ради